Rodinný dům Jířetín pod Jedlovou
361
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-361,qode-social-login-1.1.3,stockholm-core-1.2.1,select-theme-ver-5.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,vertical_menu_enabled,paspartu_enabled,menu-animation-line-through,side_area_uncovered,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Rodinný dům Jířetín pod Jedlovou

Dům byl navržen pro mladého učitele do malé obce Jiřetín pod Jedlovou, jednoho z nejmalebnějších městeček v severních Čechách. Získal od rodičů krásný rohový pozemek, který sloužil několik let celé rodině jako ovocný sad. Ze severní strany pozemku je krásný výhled do krajiny, z jižní části zase přes zahradu na dominantu okolí – Kapli sv. Kříže.

Snahou bylo navrhnout malý objem domu v tradičních materiálech, který co nejvíce respektuje charakter místa. Stavba má elementární tvar, který by v budoucnu měli doplnit navrhnuté dřevníky, které se stanou součástí oplocení. Díky nim bude jižní terasa zcela ukryta od pohledů z ulice. Severní předprostor domu není oplocen. Stává se tak poloveřejným místem, jakýmsi nárazníkem. Oproti tomu jižní část parcely, celá zahrada a především terasa bude schována za budoucí dřevníky. Chování domu na pozemku a ke svému okolí je spíše introvertní. Dům je orientován delšími stranami sever – jih. Konstrukční systém je z modifikovaného systému Two by Four. vnější povrch je z modřínových prken s lazurovým nátěrem. Celkový výraz domu doplňuje plechová střecha v černé barvě.
Ze vstupní místnosti vedou dvoje dveře. Jedny jsou do velkého obytného prostoru – jakési venkovské světnice, kde se nachází kuchyně a druhé vedou do garáže.
Investor si přál velké technické zázemí nebo garáž, kde by bylo možné v zimě seřizovat kola, které jsou jeho velkou vášní. Z garáže se také dostaneme přímo na zahradu a terasu, která je v přímém kontaktu s obytným prostorem. Z tohoto 50 m2 velké místnosti vedou troje dveře skrz dřevem obloženou stěnu, do ložnice, koupelny a zase zpátky do vstupních prostor.
Na velkou obytnou místnost, kde rozrůstající se rodina tráví nejpodstatnější část dne, se soustředí veškerá pozornost. Schodiště do podkroví je orientováno podélně s obytným prostorem, tak, že částečně odděluje jídelní část a vstupní dveře do koupelny.
V podkroví se nachází dva pokoje, pracovna a koupelna.

Díky modřínovému pobití se dům v čase mění a usazuje v krajině. Prvopočátkem byli naše ambice dát příklad ostatním, že není vždy nutné stavět ze superizolačních tvárnic v místech, kde po staletí fungovali podstávkové dřevěnice.

Autor fotografií

Markéta Bromová

Realizace

2011 -2012