Víkendová chata
795
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-795,qode-social-login-1.1.3,stockholm-core-1.2.1,select-theme-ver-5.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,vertical_menu_enabled,paspartu_enabled,menu-animation-line-through,side_area_uncovered,smooth_scroll,no_animation_on_touch,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Víkendová chata

Užitná plocha je 70m2

Zastavěná je 84 m2

 

Řešení nejvýrazněji ovlivnily 2 faktory: rozpočet 2 mil. korun a regulativy CHKO týkající se především tvaru a umístění na pozemku. Dřevostavba s fasádou z opalovaných hranolků a tmavou střešní krytinou nabízí svým majitelům světlý interiér s výhledem do údolí.

 

Koncepčně se pracovalo se třemi tématy:

1/ barvy a materiály – vnější černá a vnitřní březová překližka

Chtěli jsme takto jednoduše a utilitárně pracovat s exteriérem a interiérem. Na první pohled se jedná o kontrastní barevnost, kdy černé barvy na dřevěné fasádě se docílilo opalováním prken a světlejších tónu březové překližky v interiéru zase nátěrem bílé lazury.

2/ jednoduchý tvar a prostorové členění

Tvar a orientace domu na pozemku vychází také z manuálu CHKO. Požadavkem byla samozřejmě sedlová střecha a obdélníkový tvar domu. Všechny doplňkové prostory jako je sklad a předsíň, byly z úsporných důvodů přesunuty vně hlavní hmotu domu. Staly se z nich přístavky, které CHKO povoluje.

Obdélníkový půdorys se dělí na tři trakty. V prvním je dětský pokoj, který je propojen s podkrovní části určenou pro hernu a dočasné přespání. Ve středním a centrálním traktu je kuchyně s jídelním stolem a obytným prostorem, který je otevřen do společného krovu. Ve třetím traktu je ložnice rodičů. Z hlavní místnosti vedou dveře do koupelny a žebřík do patra pro dočasné přespání nad ložnicí.

3/ orientace na výhled

Chatička je orientována jihovýchodním směrem na krásný výhled do krajiny. Veškerá okna včetně ložnice a dětského pokoje jsou spojena do jednoho celku. Místnosti ( ložnice, hlavní obytný prostor a dětský pokoj ) propojují posuvné dveře, které umožňují průhled skrze celý prostor domu.

 

Asi největší výzvou byla zamýšlená cena stavby. To ovlivnilo především dimenze hlavního konstrukčního systému, ale i zacházení s materiály vně i uvnitř domu. Při předběžných propočtech  zastavěného prostoru a užitné plochy bylo jasné, že pokud by se měl rozpočet dodržet bude nutné buď ubrat z požadavků klientů nebo zkusit aplikovat na dům takové principy, které by stavbu neprodražovali. Asi prvním je šířka domu. Ta vychází z optimální dimenze krokve při dodržení předepsaného sklonu střechy ( poměr cena versus její průřez ). Na šířku domu zase navazuje poměrově délka domu, která je stanovena regulativy CHKO. Z tohoto základního uvažování ( může se zdát čistě filozofické :)) vyšel půdorys 5,5 x 13 m. Další optimalizace nákladů se týkala skleněných výplní. Namísto samonosného portálového okna s velkými skleněnými tabulemi jsme navrhly úzká okna tak, aby mezi ně bylo možné umístit nosné prvky. Jedním faktorem bylo rozhodnutí, že některá okna budou otvíravá a některá stačí mít jen v pevném rámu. Rozmístění jednotlivých funkcí v rámci interiéru jsou navrženo tak, aby se minimalizovala délka instalačních předstěn, ale neomezil se komfort uživatelů. Poslední nezanedbatelnou optimalizací rozpočtu se týkala formátu a způsobu obkládání fasády. Fasáda je z opalovaných hranolků, které mají mezi sebou podobně širokou mezeru jako je jejich šířka, pod nimi je pak umístěna černá fólie. Toto řešení umožnilo ušetřit zhruba 1/3 materiálu pro obklad.

Fotografie

Veronika Raffajová

Spoluautor studie

Zuzana Kosková

Realizace

2018-2019